preskoči na sadržaj
Obrazovni programi

 

ELEKTROTEHNIKA - ELEKTROTEHNIČAR

 

Obrazovni program elektrotehničara treba omogućiti stjecanje dobrog općeg obrazovanja, prije svega iz matematičkog i prirodoznanstvenog područja, što će omogućiti nastavak obrazovanja studija tehničkih znanosti. Dodatnim obrazovnim programom (fakultativni program) moguće je stjecanje proširenog općeg obrazovanja koje omogućava kandidiranje za upis na bilo koji fakultet.

Pored toga, ovo zanimanje treba omogućiti stjecanje širokog temeljnog obrazovanja iz područja elektrotehnike koje će omogućiti relativno brzo adaptivno osposobljavanje za obavljanje poslova tehničara u pojedinim područjima elektrotehnike. Izbornim i fakultativnim programom sa stručnim sadržajima u 3. i 4. godini moguće je istovremeno stjecanje znanja iz pojedinih užih područja elektrotehnike (proizvodnja i prijenos električne energije, električni strojevi i uređaji, radiokomunikacije, telekomunikacije, računalstvo, procesna tehnika).

Savladavanjem ovih sadržaja učenici stječu uvijete za brže za brže i lakše uključivanje u praksu.

Stručne sadržaje čine zajednički stručni sadržaji i izborni blok stručnih sadržaja. Škola određuje na temelju svojih programskih opredjeljenja koji će izborni blok stručnih sadržaja ponuditi učenicima.

Stručni sadržaji (zajednički i izborni blok s izbornim programom škole) imaju zadaću omogućiti učenicima stjecanje sustavnih stručnih znanja o materijalima, sklopovima, strojevima i uređajima, organizaciji rada, zaštiti na radu i zaštiti okoline. Dio stručnih sadržaja čini i stručna praksa čija je osnovna zadaća postupno uvođenje učenika u poslove tehničara u realnim uvjetima.

Iz Glasnika ministarstva prosvjete i športa Republike Hrvatske, posebno izdanje, broj 2,Zagreb, kolovoz 1996.

 

STROJARSTVO - RAČUNALNI TEHNIČAR ZA STROJARSTVO

 

Računalni tehničar za strojarstvo pomoću računala i upravljačke naprave upra­vlja strojem i proizvodnim procesima u kojima se obrađuju tehnički materijali. Računalni tehničar za strojarstvo mora posjedovati temeljna teorijska i praktična znanja kao strojarski tehničar, ali i dodatna znanja koja se odnose na poznavanje i primjenu računa­la, i na poznavanje i primjenu strojeva vođenih računalom, s naglaskom na računalima upravljanima numeričkim strojevima (NUAS). Mora ovladati vještinama posluživanja i programiranja strojeva upravljanih računalom - od tehnološke razrade procesa do pro­gramiranja stroja i puštanja u pogon. Također mora znati provesti kontrolu kvalitete. U radu koristi standardni alat, materijal i pribor za mjerenje u strojarstvu, te računalo i nu­merički upravljane strojeve. Računalni tehničar za strojarstvo daje usluge iz konstruira­nja pomoću računala i izrade tehničke dokumentacije, izrađuje programe za numerički upravljane strojeve uz pripadajuću kontrolu proizvoda.

 

Ovaj obrazovni program također predstavlja izvrstan temelj za nastavak obrazovanja, posebno u području tehničkih znanosti.

 

TražilicaRASPORED SATI


KALENDAR 2021/22.


POPIS UDŽBENIKA


Oglasna ploča

Vremenik


Koliko je sati?

 

 

 


Raspored informacija

 


RADIJSKA EMISIJA

 

 


OFFICE 365

E dnevnik za roditelje i učenike


E dnevnik upute

Dokumenti

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Korisni linkovi

 

   

    

 

 

preskoči na navigaciju